Ułatwienia dostępu

Szkolny konkurs kulinarny „Cook-Off”. Edycja pierogi.

   Polska kultura to nie tylko historia, sztuka czy monumentalne zabytki. To także bogactwo kulinarnych tradycji, które od wieków przyciągają uwagę i cieszą podniebienia ludzi z całego świata. Wśród tej pełnej gamy wyśmienitych potraw niezaprzeczalnie królują pierogi.

   Choć mają długą historię i są symbolem polskości, to dzięki różnorodności nadzień i sposobów podania, pozostają niezwykle elastycznym i kreatywnym daniem. Ta adaptacyjność sprawia, że pierogi nigdy nie przestają zaskakiwać, stale wprowadzając nowe smaki i doznania kulinarne.

   Jednak to nie tylko różnorodność czyni pierogi tak wyjątkowymi. To także sam proces ich przygotowania, który często jest okazją do wspólnego spędzania czasu w gronie rodziny czy przyjaciół. Dzięki temu tak pozornie zwyczajna czynność lepienia pierogów może być dla wielu źródłem cennych wspomnień przenoszących do błogich i beztroskich chwil spędzonych na gotowaniu z najbliższymi.

   Doświadczyć tego mogli uczestnicy szkolnego konkursu Cook-Off, którzy w edycji poświęconej pierogom mogli na nie spojrzeć jak na coś więcej niż po prostu pyszne danie, dostrzegając w nich pewien nośnik tradycji i historii, który łączy ludzi i kreuje niezapomniane chwile. W ten sposób lepienie pierogów stało się nie tylko czynnością kulinarnej sztuki, ale również momentem, który budował więzi i integrację szkolnej społeczności.

   Rywalizacja była niezwykle wyrównana, a o zwycięstwie zadecydowały najdrobniejsze szczegóły. Ostatecznie tytuł mistrzyni pierogów przypadł uczennicy IV TŻ – Gosi Kożuchowskiej. Drugą lokatę zajęła Wiktoria Rumińska z klasy III TŻ. Trzeci na podium stanął Krystian Sobociński, również z klasy III TŻ. W konkursie jury wyróżniło Antka Marcinkowskiego z klasy II TŻ. Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom oraz pozostałym uczestnikom: Julii Kiełkowskiej (IV TŻ) oraz Patrykowi Wiśniewskiemu (II TŻ).
Niech to wyjątkowe doświadczenie będzie dla uczestników inspiracją do dalszego rozwijania swoich pasji i odkrywania kolejnych tajników sztuki kulinarnej. Dziękujemy za zaangażowanie i mamy nadzieję na więcej podobnych wydarzeń w przyszłości 🙂

   Uczestników konkursu oceniało jury w składzie: pan Wiesław Baryła – Szef Kuchni Zajazdu Mihałufka, pan Mariusz Bejger- Przewodniczący Rady Rodziców oraz pani Agnieszka Żuchowska- Kierownik Kształcenia Praktycznego.

   Na podsumowanie rywalizacji wręczono nagrody, medale oraz okolicznościowe dyplomy, które ufundowała Rada Rodziców Zespołu Szkół w Skępem.

   Szczególne podziękowania kierujemy do uczniów klasy III technikum grafiki i poligrafii cyfrowej. Uczniowie, pod kierunkiem pana Michała Ostrowskiego, przygotowali oficjalne projekty graficzne na koszulki zawodników oraz zaprojektowali dyplomy dla zwycięzców.

   Organizatorem konkursu była pani Małgorzata Małkiewicz.

Scroll to Top