16 października w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odbyły się zajęcia z okazji Światowego Dnia Żywności i Walki z Głodem. Zajęcia miały charakter edukacyjno-praktyczny a ich celem było zwiększenie świadomości młodzieży na temat racjonalnego gospodarowania żywnością oraz idei zero waste.
Podczas zajęć uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną poświęconą problemowi marnowania żywności i sposobom jego ograniczania. W ramach działań praktycznych młodzież wykonała również plakaty tematyczne, a następnie przygotowała potrawy stworzone z wykorzystaniem resztek żywności – przykłady prostych, ale smacznych sposobów na niemarnowanie jedzenia. W szkolnej kuchni powstały m.in. kopytka z ziemniaków z obiadu, sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu oraz krokiety z farszem z mięsa z rosołu.
Zajęcia stały się doskonałą okazją, by połączyć naukę, kreatywność i praktyczne umiejętności kulinarne z troską o środowisko i odpowiedzialne podejście do jedzenia.
Zajęcia przygotowała pani Małgorzata Małkiewicz
